Zo verwijder je vlekken en vieze geurtjes uit je vloerkleed!

Hoe voorzichtig je ook bent, helemaal voorkomen lukt helaas nooit: vervelende vlekken doordat je iets hebt gemorst op het vloerkleed babykamer, of nare geurtjes die na verloop van tijd in de loper in de hal zijn getrokken. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk uit je vloerkleed verwijderd hebben, maar als je in de haast een agressief schoonmaakmiddel gebruikt, dan kun je je kleed onbedoeld meer kwaad dan goed doen. Ook hard over de aangetaste plek wrijven in een poging de vlek te verwijderen, heeft vaak het averechtse effect en maakt deze alleen maar groter. Gelukkig zijn er een paar simpele tips om vlekken en vieze geurtjes uit je vloerkleed te verwijderen. Lees ze hier!

Vlekken behandelen

De ernst van een vlek hangt onder andere af van de kleur en het materiaal van je vloerkleed. Op een vloerkleed beige of andere lichte kleur, zullen niet alleen vlekken van morsen, maar ook gewone gebruikssporen uiteindelijk zichtbaar worden. En bijvoorbeeld een hoogpolig tapijt neemt vlekken door de extra lange vezels sneller en dieper op. Voor vlekken in je vloerkleed geldt dan ook dat je door snel te handelen verergering kunt voorkomen. Hardnekkige vlekken kun je behandelen met een vlekverwijderaar, of kies bij lichtere vlekken voor een milder reinigingsmiddel zoals baking soda, azijn of groene zeep. Wrijf niet maar roteer met een doek of spons van buiten naar binnen om de vlek te behandelen, zodat deze krimpt en niet verspreidt. Laat bij gebruik van baking soda het middel eerst even in de vlek trekken, zodat de vloeistof goed kan worden opgenomen.

Schoonmaken

Als je vloerkleed geen duidelijk afgebakende vlek heeft van morsen, maar hier en daar wat vage plekken en gebruikssporen zichtbaar worden, is het tijd om het gehele kleed schoon te maken. Begin met een goede stofzuigbeurt en klop het kleed vervolgens uit om het vuil eruit te schudden en de vezels lucht te geven. Hoogpolige kleden kun je het beste ook uitborstelen om losse deeltjes los te halen en het kleed weer zacht te maken. Laat natuurlijke lucht de vezels vervolgens opfrissen door het kleed een paar uur buiten te hangen. Hierna kun je het tapijt eventueel nog dieper (laten) reinigen met een stoomreiniger. Hiermee kun je het vloerkleed goed vrijmaken van hardnekkig vuil, bacteriën en huisstofmijt.

Vieze geurtjes verwijderen

Voor het verwijderen van hardnekkige vieze geuren, zoals urine als je huisdier een ongelukje heeft gehad op het kleed, kun je het beste azijn gebruiken. Meng een deel azijn met twee delen water om de plek te behandelen. Azijn neutraliseert, dus kun je ook inzetten als je je muf geworden vloerkleed een opfrisbeurt wilt geven. Om schimmel te voorkomen is het wel belangrijk om het kleed na deze behandeling goed te laten drogen, eventueel buiten of met behulp van een ventilator. Houd je het liever droog? Bestrooi het kleed dan met baking soda, dat vieze geurtjes absorbeert, borstel dit na een paar uur goed in het kleed en laat nog een paar uur rusten, waarna je het opstofzuigt. Zo heb je vlekken en vieze geurtjes zo uit je vloerkleed verwijderd!

Afbeelding met overdekt, muur, kussen, interieurontwerp
Automatisch gegenereerde beschrijving

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo