Welke soorten isolatie zijn (niet) interessant om te overwegen?

Energie is een hot topic momenteel. De gasprijzen zijn de afgelopen jaren nog nooit zo hoog geweest als nu .. Bepaalde gezinnen zien een verdubbeling of een verdriedubbeling van de maandelijkse lasten, wat een drijfveer is om te kijken naar isolatie en naar alternatieve verwarmingsmethoden. Dit zorgt voor een grote drukte bij de isolatieboeren en installatiebedrijven. Maar wat zijn nou de meest interessante opties en welke opties zijn minder interessant als het op isoleren aankomt?

Om te beginnen is het goed om aan te geven dat deze vraag niet één antwoord heeft. De vraag is erg afhankelijk van de woning waar je je in bevindt. Als je al een moderne woning hebt met B label, dan zijn grote aanpassingen mogelijk niet interessant, maar kun je misschien wel kijken naar mogelijkheden om je zolder te isoleren als je b.v. overweegt om meer thuis te gaan werken, of om je garage te isoleren omdat je deze ook gebruikt als bijkeuken. Het gaat dan vaak om een verbetering van comfort.

Heb je een oudere woning? Dan is de kans groot dat er weinig is geïsoleerd, of dat er geïsoleerd is met materialen met een lage isolatiewaarde.

Welke isolatiestappen zijn het grootst?

Dit is wederom afhankelijk van het type woning. Een bungalow heeft bijvoorbeeld een groot dak oppervlak en een tussenwoning heeft bijna geen muren rondom. In de basis geldt dat spouwmuur isolatie en dubbel glas de snelste terugverdientijd hebben (+-4 tot 5 jaar). Daarna volgen dakisolatie en vloer isolatie.

Muur en dak

Met muur isolatie wordt vaak om spouwmuur isolatie bedoeld. Dit is een tussenmuur die van isolatie wordt voorzien. Hier ben je altijd een externe firma voor nodig. Als je geen spouwmuur hebt en zelf handig bent, dan zijn er opties om zelf te isoleren door isolatie te bevestigen tegen de muur of een dakschot. Win altijd advies in bij een constructeur. Direct tegen een dakschot aan isoleren kan leiden tot vochtproblemen. Bij daken wordt daarom vaak vanaf de buitenkant geïsoleerd (onder de pannen).

Vloeren

Wat je vaak ziet in oude woningen, is dat de er een nehobo-, manta-, kwaaitaal of houten vloer ligt. Deze vloeren zijn op zich zelf niet goed geïsoleerd. Hierdoor trekt er kou en damp vanaf de ondergrond naar de vloer toe, wat vervolgens de vloer en de woning afkoelt. Vasthouden van warmte kan helpen om kosten te besparen en brengt comfort.

Je kunt overwegen om zelf de vloer of de bodem te isoleren. Kijk hierbij goed welke materialen geschikt zijn voor jouw type vloer. Enkele opties om te overwegen zijn: bodemkorrels, PIR platen, PUR spuiten of tonzon folie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo