Wanneer je voornemens bent om zelf je dak te gaan bedekken met dakshingles is het goed je eerst goed in te lezen. Met dakshingles is het mogelijk om binnen een korte tijd een mooi en decoratief dak tevoorschijn te toveren. In deze blog nemen we je mee in het proces van het leggen van de dakshingles. Zo geven we je de voordelen en de nadelen en nemen we je mee in hoe je deze het best kunt leggen.

Voor welke daken kan je dakshingles gebruiken?

Dakshingles kunnen alleen worden aangelegd op een gladde houten ondergrond. Je zou hier multiplex platen voor kunnen gebruiken. Een onderlaag is niet noodzakelijk aangezien ze zowel met als zonder ondergrond geplaatst kunnen worden. Natuurlijk heeft de onderlaag wel een functie. Met een onderlaag wordt het dakbeschot beschermd tegen de regen die door de wind omhoog geblazen wordt. De onderlaag zorgt dus voor een stukje extra veiligheid voor je hele dak.

Welke hellingshoek moet je dak minimaal hebben?

De hellingshoek voor je dak zou minimaal 25 graden moeten zijn. Wanneer je hoek zelfs minder de 15 graden is, dan is het niet aan te raden dakshingles te gebruiken voor het bedekken van je dak. Het is aan te raden eerst een onderlaag aan te brengen, hierdoor wordt je dakvlak geëgaliseerd.  De onderlaag wordt bevestigd door middel van asfaltnagels.

De voordelen en de nadelen van het gebruik van dakshingles

Het gebruik van dakshingles is over komen waaien uit Amerika. Hierdoor is deze vorm van dakbedekking hier in Nederland ook al behoorlijk populair geworden. Vaak worden de dakshingles gebruikt bij het bouwen van blokhutten, tuinhuisjes of balkonoverkappingen. Het is relatief goedkoper dan het gebruik van dakpannen. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan voor de benodigde materialen.

Het aanleggen van een dak met dakshingles is veel sneller en makkelijker als wanneer je dat met dakpannen zou doen. Dakshingles zijn al waterdicht en zijn ook bestand tegen eventuele extreme weersomstandigheden. Ook hebben dakshingles het voordeel dat ze heel erg makkelijk te onderhouden zijn

Natuurlijk heeft het gebruik van dakshingles ook nadelen. Een van deze nadelen is bijvoorbeeld dat ze uit kunnen drogen als ze veelvuldig bloot worden gesteld aan Uv-straling. De gemiddelde levensduur van dakshingles ligt rond de 20 jaar.

Hoe worden dakshingles gelegd?

  • Maak de ondergrond stof vrijdag
  • Teken met krijtstrepen het hele dakbeschot met horizontale krijtstrepen uit
  • Er kan begonnen worden met de aanleg van de dakshingles, altijd beginnen bij de onderrand, de eerste rij shingles moet altijd eerst op zijn kop gelegd worden.
  • De volgende rij dakshingles moeten met de lamellen naar onderen toe gelegd worden.
  • Bij de nok aangekomen zal je zelf nokshingels moeten maken.
  • De randen van de daken worden afgewerkt met shingles die je af kan knippen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Do it yourself-ers
Logo