Soorten woning isolatie, welke loont het best?
Soorten woon isolatie, welke loont het best? Wij gingen op zoek naar antwoorden en hebben alles op een rijtje gezet.
Wat is isoleren?
Dit zegt de Dikke van Dalen: 1. Afzonderen. 2. Iets bedekken met iets dat geen geluid, kou, warmte of elektriciteit geleidt. Je raadt vast welke voor jou van toepassing is. Isoleren om de warmte in de winter te behouden en om in de zomer buiten te houden.
Waarom je woning isoleren?
Het ligt er natuurlijk aan wat je gaat isoleren maar het woord duurzaam komt eraan te pas. Maar is duurzaam nou ook echt duurzaam? Alle beetjes helpen toch? Voor milieu en het klimaat. En stiekem denken we ook aan onze portemonnee. Want tenslotte moet jij elke maand de energierekening betalen. Waar je mee begint is om eens te kijken wat je wilt isoleren in huis. De vloer? Het dak? Of toch liever de muren? In welk jaar is je huis gebouwd? Hebben de vorige bewoners al iets gedaan aan isolatie of het enkelglas vervangen naar dubbelglas? Weet je het antwoord op deze vragen dan kun je aan de slag.
Welke isolatie loont?
Wees voorbereid op een flinke investering maar op lange termijn loont het. Schakel je een prof in of toch liever je handige (schoon)vader of de buurman van tegenover. Afhankelijk van welk jaar je huis is adviseren wij om te beginnen met de vloer. Al lijkt een dakisolatie logischer, de vloer isoleren loont het meest. En overweeg vloerverwarming aan te leggen. Waarschijnlijk heb je last van vocht in een ouder huis en vocht kan via de kruipruimte door je vloer in je huis terechtkomen, tot wel 10 liter per dag! Dit wil je toch niet? Stel dat je begint met je dak en muur te isoleren dan blijft alsnog het vocht in je huis circuleren want dan kan het niet weg. Daarom start je isoleren van beneden naar boven en niet andersom. Hieronder een indicatie van de gemiddelde besparingen/kosten op jaarbasis is euro’s.
Vrijstaand huis Investering Besparing per jaar
Dakisolatie 4300,- 650,-
Vloerisolatie 1900,- 210,-
Spouwmuurisolatie 2000,- 570,-
Rijtjeshuis Investering Besparing per jaar
Dakisolatie 3300,- 500,-
Vloerisolatie 1500,- 160,-
Spouwmuurisolatie 750,- 200,-
Appartement Investering Besparing per jaar
Dakisolatie 3900,- 600,-
Vloerisolatie 2300,- 250,-
Spouwmuurisolatie 700,- 190,-
2-onder-1 kap Investering Besparing per jaar
Dakisolatie 3800,- 600,-
Vloerisolatie 1700,- 190,-
Spouwmuurisolatie 2000,- 550,-
Dit zijn de prijzen wanneer je het door een bedrijf laat doen maar mocht je zelf twee rechterhanden hebben dan bespaar je natuurlijk een hoop. Ook zijn er in sommige gemeentes potjes speciaal om met elkaar de klimaatverandering tegen te gaan. Misschien kom je wel in aanmerking voor een subsidie wat natuurlijk mooi meegenomen is.
Welke isolatie gebruik je?
Nadat je hebt besloten wat je gaat isoleren ga je kijken welk isolatiemateriaal je het beste kunt gebruiken. Wat je zou kunnen doen is naar de bouwmarkt of een klusbedrijf gaan en vraag eens om advies. Gebruik duurzaam materiaal van hoge kwaliteit. Hoe beter het isolatiemateriaal hoe meer je op lange termijn bespaart. En ga je de kozijnen vervangen met nieuw glas erin? Let er dan op dat er ventilatieroosters inzitten. Zo kun je goed ventileren en heeft vocht nog minder kans om te gaan schimmelen.
Andere tips om te kunnen besparen
Om eens een voorbeeld te noemen, doe eens een deur dicht. Of, misschien trappen we nu een open deur in, maar staat de kachel uit als er een raam open staat in de winter? Wat is je woonsituatie? Werk je vanuit huis of ben je op het kantoor? Kun je in de winter een dikkere trui aan doen, of zet je de thermosstaat een graadje hoger? Ventileer iedere ochtend na het slapen zodat het vocht weg kan. Droog en lucht de badkamer na het nemen van een douche of bad. Hoe droger uw huis hoe beter het wooncomfort want dat is toch tenslotte een van de belangrijke punten waar je het voor doet.