Waar naartoe met overbodige inventaris?
Of je nou een eigen zaak hebt of een grote loods met verzamelwoede; het gunnen van een tweede leven aan uw inventaris kan een goede zaak zijn voor uzelf, maar ook voor het milieu. Veel bedrijven nemen afscheid van inventaris. Dit kan diverse redenen hebben. Denk aan situaties als veranderingen van bedrijfsprocessen, verhuizingen en/of uitbreidingen van de organisatie naar een ander kantoor of een andere locatie.
Opruimen kan net als thuis in je garage of loods een lastige klus zijn. Diverse vragen kunnen in je opkomen als: Waar moet je er mee naartoe? Moet ik het zelf demonteren? Is het nog geld waard? Neemt de vuilstort dit wel aan? Moet ik het zelf brengen of wordt het gehaald? En wellicht: misschien ben ik het in de toekomst nog nodig? Met name de laatste vraag is een veel gestelde vraag. Mensen vinden het lastig om afscheid te nemen van inventaris, omdat het later nog eens nodig zou kunnen zijn. In de boekhouding is de inventaris vaak al lang en breed afgeschreven.
Ons advies zou zijn om uw inventaris van de hand te doen aan een opkoper kantoormeubilair. Je voorkomt hiermee dat je extra kosten moet maken voor afvoer en eventuele externe opslag kosten. Daarnaast wordt inventaris vaak niet beter van demontage en hermontage. Er zijn firma’s die hierin faciliteren. Zij ontzorgen je door de goederen te demonteren, te transporteren en de omgeving netjes achter te laten. Hierdoor liquideer je je vaste activa, die je weer kunt investeren in je bedrijf. Kortom een overweging waard dus.
Wat zijn alternatieven?
Als je je restpartijen niet wilt laten opkopen, dan kun je overwegen om het weg te brengen naar een kringloop winkel of de regionale vuilstort. Dit betekent dat je geen geld krijgt voor je inventaris en dat je zelf moet demonteren en transporteren. Dit kost je dus feitelijk uren en geld. In geval van afvoeren naar de vuilstort werk je circulariteit niet in de hand. Bij een kringloop of opkoopactie, wordt de inventaris letterlijk hergebruikt. Bij de vuilstort worden de goederen doorgaans gedemonteerd en/of vernietigd. Het kan wel zijn dat onderdelen als staal en hout weer her bestemd worden.