5 tips als je elektriciteit gaat aanleggen in de tuin
Als je gemakkelijk buiten wil genieten van bijvoorbeeld een automatisch bewateringsysteem of tuinverlichting, dan is een buitenstopcontact een van de mogelijkheden. Als je dit zelf wil doen, kan het handig zijn om precies uit te zoeken wat je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan.
Om je op weg te helpen, voorzien we je hieronder van 5, handige tips, die je zullen helpen als je elektriciteit in de tuin wil aanleggen.
Een stopcontact in de tuin, 5 tips!
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het handig kan zijn om elektriciteit in de tuin te hebben. Dit is een klus die je, met de juiste voorbereiding, zelf zou kunnen aanpakken.
Hieronder bespreken we 5 tips met je die het aanleggen van elektriciteit in de tuin, gemakkelijker zullen maken voor je!
Begin met een goede schets
Het mag logisch klinken, maar het is absoluut een van de belangrijkste zaken. Begin nooit zomaar met iets zonder dat je hiervan een duidelijke en functionele schets van hebt. Hierop schets je jouw idee, zoals je het wil hebben, die je vervolgens omzet in een technische tekening met de aansluitschema’s. Mocht je hier zelf geen verstand van hebben, schakel dan iemand in voor deze tekening. Bewaar deze tekening goed! Zo weet je later ook nog waar de kabels precies liggen, mocht je de tuin eens willen renoveren bijvoorbeeld.
Zorg voor het juiste materiaal
Buiten ga je anders te werk dan binnen. Dit komt omdat de aansluiting buiten te maken krijgt met vocht en dergelijke. Het materiaal voor een aansluiting buiten, is dan ook anders dan het materiaal voor binnen. Het belangrijkste verschil is dat er buiten met VMVK- of YVMK-as kabels wordt gewerkt, in plaats van buizen.
Voor langdurig plezier van je aansluiting; Bescherm je kabels!
Deze klus wil je maar 1 keer hoeven doen. Door hoogwaardige kwaliteit te gebruiken, kun je de levensduur verlengen, maar je kunt ook inspelen op de situatie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mantelbuis om je kabels te beschermen tegen elementen van het weer en dergelijke.
Goede voorbereiding
Als je de juiste materialen hebt gevonden en het juiste gereedschap in huis hebt, dan kun je aan de slag. De voorbereiding is het halve werk en als je dit goed hebt aangepakt, verloopt het proces van buiten elektriciteit aanleggen vrij simpel.
Veiligheid staat altijd voorop
Veiligheid staat bij elke klus voorop. Bij een klus die met elektriciteit te maken heeft, ben je extra voorzichtig. Zorg ervoor dat je hoofdschakelaar van de elektriciteit uitschakelt voordat je begint. Bepaal ook direct wat de aardedraad is, wat er verder aangesloten is en hoe de elektra in je huis verder loopt.