Zo onderhoud je je gras!
Een mooi gazon is een fantastisch gezicht in combinatie met je woning, maar hoe zorg je dat je gras er perfect bij komt te staan? In dit artikel gaan we je er meer over vertellen.
Onkruid in je gazon
Allereerst is het belangrijk dat je gazon bestaat uit gras en dus niet uit onkruid en mos. Er kunnen allerlei kruiden zich huisvesten in je gazon, denk aan paardenbloemen, weegbree, straatgras, madeliefjes, klavertje vier. Elke onkruid heeft zijn eigen bestrijdingswijze.
Indien er een klavertje groeit, is dat vaak een indicatie dat er stikstof vastligt in de bodem. Door het bestrooien met o.a. bloedmeel kun je dit tegengaan. Weegbree is ook een indicator van een verdichte bodem. Zorg voor een goede beluchting van je gazon om dit te bestrijden.
Het verwijderen van onkruid is geen plezierig klusje. Let er dus op dat je ze goed verwijdert, want o.a. de paardenbloem, distels en biggenkruid zijn penwortel onkruiden. Deze moet je met wortel en al er uit trekken, om te voorkomen dat ze weer gaan groeien.
Hoe mos verwijderen?
Mos vormt een dicht pak over je gras heen en verdringt als ware de groei van je gras. Door te verticuteren trek je de wortels los waardoor de toplaag indroogt. Dit kan zorgen voor kale plekken. Je kunt de kale plekken tegengaan door deze vroeg in het voorjaar of laat in het najaar in te zaaien met herstellend graszaad. Er zijn eventueel zaden verkrijgbaar die sneller ontkiemen.
Bemesten
Een gezond gazon moet gevoed worden. Er zitten van nature voedingstoffen in de bodem, maar doordat je maait en de restanten afvoert, worden de voedingstoffen niet teruggeven aan de bodem. Door de bodem te bemesten krijgt je gras weer een mooie donkergroene kleur en wordt het zelfherstellend vermogen hersteld.